Світло Православ'я
    Видання Львівської єпархії Української Православної Церкви
 

Інтернет-версія газети
"Світло Православ'я"

Архів номерів

  
№7 (69)  2000 р.

Анонс номера

Зміст номера:

Доля руки, яка хрестила Ісуса Христа

Про піст

Святі безсрібники і чудотворці Косма і Даміан

Сповідь

Храм на крові

Іконостас - вікно в Небо

Задумайтеся!

Хресний хід братніх народів

Вигнання бісів

Квітник духовний

День починай з спілкування з Богом

Про хвороби тілесні, душевні і духовні

На допомогу вчителю "Християнської етики"
Про молитву

Дитяча сторінка
Максимків гріх

Легенда про Великого Інквізитора

Сучасні мученики за Христа

Питання і відповіді з листування в Інтернеті

П'ять годин Вічності

З усього світу...

 
 
 

Газета
"Світло Православ'я"

Засновник і видавець:
Львівське єпархіальне управління Української Православної Церкви.
Реєстраційне свідоцтво
КВ-975.
Виходить з 1.01.1994р.

Редакційна рада:
протопресвітер Василій Осташевський,
священик Андрій Ткачов,
Анатолій Шевченко,
Оксана Костенко

Адреса редакції:
79008, м. Львів,
вул. Короленка, 3.

Веб-дизайн:
Олександр Денисюк
E-mail:
alexdeni@mail.ru
 


 

Львівська єпархія
Української Православної Церкви

Інтернет-версія газети `Віра і культура`
 
Спілка Православної молоді України (UKRAINIAN ORTHODOX YOUTH FELLOWSHIP)
 

 
    

ЛЕГЕНДА ПРО ВЕЛИКОГО ІНКВІЗИТОРА

Уривок з роману Ф.М. Достоєвського "Брати Карамазови"

В романі Достоєвського "Брати Карамазови" цю "Притчу про великого інквізитора" розповідає Іван Карамазов брату Олексію. Викликана до життя великим художником і провидцем Федором Михайловичем Достоєвським, вона вартує багатьох історичних і філософських праць. Тому що в "Великому інквізиторі" - принципова суть і зміст історичного процесу земного людства. У монолозі великого інквізитора розкриваються такі глибини багатомірного людського духу і такі безодні його, що відчуваєш себе в стані запаморочливого польоту над простором самої історії.

(Продовження. Початок у №6)
 

 

СПОКУСА ДРУГА І ТРЕТЯ

Таємниця людського буття не в тому, щоб тільки жити, а в тому, для чого жити. Без власного чіткого усвідомлення, для чого жити, людина не погодиться жити і швидше знищить себе, ніж залишиться на землі, хоча б навколо неї все було - хліба. Це так, але що ж вийшло: замість того, щоб заволодіти свободою людей, ти умножив їм її ще більше! Хіба ти забув, що спокій і навіть смерть людині дорожчі за вільний вибір в пізнанні добра і зла? Немає більшої спокуси для людини, ніж свобода її совісті. Але немає і більшої муки. І замість матеріальних фундаментальних основ добробуту, які б заспокоїли совість людську раз і назавжди - ти взяв тільки все надзвичайне, загадкове і невизначене, узяв те, що не під силу людям, тому поступив, ніби і не люблячи їх зовсім. - І це хто ж: той, хто прийшов віддати за них життя своє! Замість того, щоб заволодіти людською свободою, ти умножив її і навіки нагрузив муками свободи душу людини. Ти зажадав добровільної любові людини, щоб добровільно пішла вона за тобою в натхненні і захваті від тебе. Замість споконвічного древнього закону, за яким людина повинна була волею свого серця сама завжди вирішувати, що є добро і що є зло, тримаючи перед собою, як дороговказ, тільки твій образ, - та невже ти не подумав, що вона відкине врешті і засумнівається навіть і в твоєму образі і в твоїй правді, якщо її нагрузять такою страшною ношею, як свобода вибору? Вони проголосять, врешті-решт, що правда не в тобі, бо хіба можна було кинути їх у ще більше сум'яття і муки, ніж зробив ти, залишивши їм стільки нерозв'язаних проблем. Таким чином, сам ти і почав руйнувати своє ж царство і не звинувачуй більше нікого в цьому. А між іншим чи це пропонувалося тобі? Є три сили, єдині три сили на землі, які можуть навіки здолати і полонити совість цих слабосилих бунтівників, для їх же щастя - ці сили: чудо, таємниця і авторитет.

Ти відкинув і перше, і друге, і третє і подав приклад цьому сам. Коли страшний і премудрий дух поставив тебе на вершині храму і сказав тобі: - Якщо хочеш дізнатися, чи ти Син Божий, то кинься вниз, тому що сказано, що ангели підхоплять і понесуть Його, і не впаде, і не розіб'ється, і дізнаєшся тоді, чи ти Син Божий, і доведеш тоді, яка віра твоя - але ти, вислухавши, відкинув пропозицію і не кинувся вниз. Так, звичайно, ти поступив тоді гордо і красиво, як Бог, але ж люди - це слабке свавільне плем'я - чи ж вони боги? Так, ти розумів тоді, що, якби зробив лише крок, лише допустив намір кинутися вниз, ти враз би і спокусив Господа, і віру всю загубив, і розбився б об землю, яку врятувати прийшов, і потішив би розумного духа, який спокушав тебе. Але, повторюю, чи багато таких, як ти? І невже ти справді міг припустити, хоча б на хвилину, що і людям буде під силу розпізнати подібну спокусу? Чи настільки стійка природа людська, щоб відкинути чудо в такі вирішальні хвилини життя? В хвилини страшних і болісних духовних питань своїх вибрати тільки те, що підказало серце? Так, ти знав, що подвиг твій збережеться в книгах, досягне глибини віків, і понадіявся, що, наслідуючи тебе, і людина залишиться з Богом, не прагнучи чудес. Але ти не знав, що як тільки людина відкине чудо, то одночасно відкине і Бога, тому що людина шукає не стільки Бога, скільки чудес.

І тому, що людина залишатися без чудес не хоче, то навидумує собі нові чудеса, вже власні, і вклониться вже знахарському диву, бабському ворожінню, хоча б сто разів при цьому вона залишалася бунтівником, єретиком і безбожником. Ти не зійшов з хреста, коли кричали, знущалися і дражнили тебе: - Зійди з хреста і повіримо, що це Ти. Ти не зійшов тільки тому, що знову ж таки не захотів поневолити людину чудом і жадав добровільної віри, а не посередництва чудес. Жадав добровільної любові, а не підневільного захоплення рабів перед могутністю, яка б жахнула назавжди. Але ти оцінив людей занадто високо, тому що, вони, дійсно, раби, хоча і створені борцями. Оглянься і зроби висновки, ось пройшло п'ятнадцять віків, піди подивися на них: кого ти підніс до себе? Клянуся, людина створена слабкішою і ницішою, ніж ти про неї думав! Чи може вона виконати те, що і ти? Безмежно шануючи її, ти занадто багато від неї зажадав і повівся так, ніби перестав співчувати їй, - і це хто ж - той, що возлюбив її більше за самого себе?! Шануючи її менше, менше від неї і зажадав би, і це було б ближче до любові, тому що легшою була б ноша її. Вона слабка і підла. Що в тому, що вона тепер повсюди бунтує проти нашої влади і пишається тим, що вона бунтує? Це гордість дитини і школяра. Це маленькі діти, що збунтувалися в класі і вигнали вчителя. Але прийде кінець завзяттю дітлахів, воно дорого коштуватиме їм. Вони підірвуть храми і заллють кров'ю землю. Але здогадаються, нарешті, дурні діти, що хоча вони і бунтівники, але бунтівники слабосилі, яким не під силу витримати власний бунт. Обливаючись дурними сльозами своїми, вони зізнаються, нарешті, що той, хто створив їх борцями, без сумніву, хотів посміятися з них. Скажуть це вони в розпачі, і сказане ними буде богохульством, від якого вони стануть ще нещаснішими, тому що природа людська не виносить богохульства, і зрештою, сама ж завжди і мститься за нього. Отже, неспокій, сум'яття і нещастя - ось теперішня доля людей після того, як ти стільки перетерпів за свободу їх! Великий пророк твій у видінні говорить, алегорично висловлюючись, що бачив всіх учасників першого воскресіння і що було їх з кожного коліна по дванадцять тисяч. Але якщо було їх стільки, то були вони ніби і не люди, а боги. Вони гідно несли хрест твій, вони терпіли десятки років голодної і голої пустині, харчуючись акридами і корінням, - і вже, звичайно, ти можеш з гордістю вказати на цих дітей свободи, добровільної любові, добровільної і красивої жертви в ім'я твоє. Але пам'ятай, що їх було всього тільки декілька тисяч, та й то богів, а решта? І чим завинила решта слабких людей, які не хотіли терпіти того, що подолали сильні духом? Чим завинила слабка душа, яка не хоче вмістити настільки страшний дарунок? І невже приходив ти тільки заради вибраних і для вибраних? Але якщо так, то це таємниця, і нам не зрозуміти її. А якщо таємниця, то і ми маємо право проповідувати таємницю і вчити їх, що не добровільне рішення їхнього серця важливе і не любов, а таємниця, якій вони коритися повинні сліпо, навіть помимо власної совісті. Так ми і зробили. Ми виправили подвиг твій і заснували його на чудесах, таємниці і авторитеті. І люди зраділи, що їх знову повели, як стадо, і що з сердець їх зняли, нарешті, той страшний дарунок, що приніс їм стільки муки. Праві ми були, навчаючи і роблячи так, скажи? Невже ми не любили людства, настільки смиренно усвідомивши його безсилля, і полюбовно полегшили його ношу і дозволили слабосилій природі його хоча і гріх, але з нашого дозволу? Навіщо ж тепер прийшов нам заважати? І чого ти так мовчки і проникливо дивишся на мене лагідними очима своїми? Розізлися, я не хочу любові твоєї, тому що сам не люблю тебе. І що мені приховувати від тебе? Чи я не знаю, з ким розмовляю? Те, що маю сказати, все тобі вже відомо, я читаю це в очах твоїх. І чи я скрию від тебе таємницю нашу? Можливо, ти хочеш почути її саме з вуст моїх, тоді слухай: ми не з тобою, а з ним, ось наша таємниця! Ми давно вже не з тобою, а з ним, вже вісім віків. Рівно вісім віків тому, коли ми взяли від нього те, що ти з обуренням відкинув, той останній дарунок, що він пропонував тобі, показавши тобі всі Царства земні: ми взяли від нього Рим і меч Кесаря і оголосили лише себе царями земними, царями єдиними, хоча і донині не встигли ще довести нашу справу до остаточного кінця. Але хто винен? Так, справа ця дотепер лише в початковому стані, але вона почата. Довго ще чекати завершення її, і ще багато страждатиме земля, але ми переможемо і будемо кесарями і тоді вже здійсниться всесвітнє щастя людей. А між іншим ти міг би ще і тоді взяти меч Кесаря. Навіщо ти відкинув цей останній дарунок? Прийнявши цю третю пропозицію могутнього духу, ти здійснив би все, чого шукає людина на землі, тобто: перед ким схилитися, кому доручити совість і як об'єднатися, нарешті, усім в покірний, спільний, одностайний мурашник, тому що потреба у всесвітньому об'єднанні є третьою і останньою мукою для людей.

(Далі буде)

 

 

"Легенда про великого інквізитора" -
вершина творчості Достоєвського

Три спокуси, які не прийняв Ісус Христос в пустелі, “передбачили всю подальшу історію людства і виявили три проблеми, в яких переплилися всі нерозв'язні історичні протиріччя людської природи на землі”. Спокуси не прийняв Ісус Христос в ім'я свободи людського духу. Ісус Христос не бажав, щоб дух людський був поневолений хлібами, чудом і царюванням земним. Великий інквізитор приймає всі три спокуси в ім'я щастя і заспокоєння людей. Прийнявши три спокуси, він відмовляється від свободи. Першою він приймає спокусу - перетворення каміння у хліба. Прийняття трьох спокус остаточно заспокоює людину на землі. Система великого інквізитора звільняє від проблем земне людство.

Таємниця великого інквізитора в тому, що він не з Ісусом Христом, а з ним. “Ми не з тобою, а з ним, ось наша таємниця”. Дух великого інквізитора - дух, який підміняє Ісуса Христа антихристом, появляється під різними масками в історії. Католицизм зі своєю системою папської теократії, яка перетворює церкву в державу, для Достоєвського - одна з масок духу великого інквізитора. Той же дух можна було б виявити у всякому цезаризмі, і у всякому імперіалізмі. Але держава, яка знає свою межу, ніколи не переступить її і не буде виявом духу великого інквізитора, і не буде насилувати свободу духу. Християнство в своєму історичному розвитку постійно піддається спокусі зректися свободи духу. І не було важчого для християнського люду, як дотримати вірність християнській свободі. Воістину болісною і нестерпною для людини є її свобода вибору. І людина знаходить різні засоби зректися її, скинути з себе її тягар. Це відбувається не тільки шляхом зречення християнства, це відбувається і всередині самого християнства. Тяжіння до авторитету, яке відіграло таку роль в історії християнства, є зречення таємниці Христової свободи, таємниці Розп'ятого Бога. Таємниця християнської свободи і є таємницею Голгофи, таємницею Розп'яття. Правда, розіпнута на хресті, нікого не насилує, нікого не змушує. Її можна тільки добровільно визнати і прийняти. Розп'ята правда відкрита для свободи людського духу. Розп'ятий не зійшов з хреста, як вимагали від Нього невіруючі і вимагають і дотепер, тому що “жадав добровільної любові, а не підневільного захоплення рабів перед могутністю, яка б жахнула назавжди”. Божа правда явилася світу приниженою, розтерзаною і розп'ятою силою цього світу, і цим назавжди утвердила свободу духу. Божа правда, яка вражає своєю могутністю, яка торжествує у світі і силою своєю наповнює і підносить душі людей, не питала би дозволу для свого прийняття. Тому таємниця Голгофи і є таємницею свободи. Син Божий прийняв розп'яття силами цього світу, щоб свобода духу людського була утверджена. Акт віри є актом свободи - добровільне визнання світу невидимого. Ісус Христос, Син Божий, який сидить одесную Отця, видимий лише в прояві добровільної віри. Для віруючої свободи духу очевидне воскресіння Розп'ятого в Славі. Невіруюча, хвора і поневолена світом видимим бачить лише ганебну страту теслі Ісуса, лише поразку і загибель того, який видавав лише себе за Правду Божу. У цьому вся таємниця християнства. І кожного разу, коли в християнській історії намагалися перетворити правду розп'яту, відкриту для свободи духу, на правду авторитарну, яка насилує дух, відбувалася зрада основної таємниці християнства. Юридизація і раціоналізація Христової істини і є заміною шляху свободи на шлях примусу. Достоєвський залишається вірним розп'ятій правді, релігії Голгофи, тобто релігії свободи.

Як і всі великі генії, Достоєвський стоїть на вершині. Посередня релігійна свідомість розміщує себе на площині. Соборність релігійної свідомості є якість свідомості. Кількість не являється показником соборності. Соборність нічого спільного не має з колективністю, вона може бути в декількох більшою, ніж в мільйонів. Один релігійний геній може більше виражати якість соборності, ніж народний колектив в кількісному змісті слова. Так завжди буває. Достоєвський був одиноким в своєму усвідомленні християнської свободи, кількість була проти нього. Але в ньому була якість соборності.

Великий інквізитор наповнений співчуттям до людей, він по-своєму демократ і соціаліст. Він спокушений злом, що прийняло маску добра. Така природа антихристової спокуси. Антихристовою базою не є старе, грубе, відразу видиме зло. Це - нове, витончене і спокушаюче зло, воно завжди має маску добра. В антихристовому злі завжди є подоба християнського добра, і завжди залишається небезпека сплутати одне з одним і підмінити. Образ добра починає двоїтися. Образ Христа перестає сприйматися чітко, він переплітається з образом антихриста.

Є люди, в яких думки двояться. Антихристова спокуса проявляється тоді, коли людина на шляху своєму доходить до крайнього роздвоєння уяви, хиткої і невиразної. Зникають старі, звичні критерії, а нові не народжуються.

Микола Бердяєв
"Світогляд Достоєвського"

 

На початок сторінки

Hosted by uCoz